PS Digit logo  
www.psdigit.com
 PS Digit » Data » WEB-design »

Data - WEB-design
Sist oppdatert March 16, 2004

Tips, triks og råd


Web-design og layout kan gjøres på veldig mange forskjellige måter. Begrensninger ligger både i de programmer en har tilgjengelig, ens egen fantasi og tiden en har disponibel.

Nettsidene skal i tillegg fungere under svært så ulike nettbruker-forhold.


Spørsmål


Her finner du en liste med svar på vesentlige spørsmål. Anbefalingene er hentet og samlet fra mange seriøse nettdesignere, samt diskusjoner på Internett.

? Hvilken type bakgrunn bør jeg velge?
? Hva er anbefalt tekststørrelse?
? Er frames kun en smakssak?
? Hvordan bør bilder brukes?
? Lyd og musikk på sidene?
? Hva med innholdet?
? Meny-valg
? Intranett

? Hvilken type bakgrunn bør jeg velge?
  1. De fleste anbefaler lys bakgrunn. Sørg for at teksten kommer tydelig frem. Ta også hensyn til fargeblindhet og svekket syn.

  2. Bakgrunnsbilder med splittet høyre og venstre side bør være på minst 1800x15(ex) piksler, slik at bildet ikke dukker opp igjen og repeteres over teksten.

  3. Sett inn samme bakgrunnsfargekode som bakgrunnbildets hovedfarge.

  4. Mønsterbilder i bakgrunnen bør være nærmest usynlige, slik at ikke øynene irriteres ved lesing.


? Hva er anbefalt tekststørrelse?
  1. Alt for mange nettdesignere glemmer at enkelte brukere kan ha svekket syn, varierende lysforhold eller dårlig skjerm. Tekst-størrelsen bør kunne justeres av brukerne, og fonter bør derfor aldri låses til en fast størrelse!

  2. Unngå bruk av mange forskjellige font-typer. Serif-fontene (Times og Palatino) vises mindre enn sans-serif fontene (Verdana og Arial), under gitte forhold.

  3. Tekst vises i tillegg mindre på Netscape NN4x (Win) i forhold til Internet Explorer IE4x (Win), og mindre på MAC i forhold til PC.

  4. Font-størrelsen kan settes med følgende parametere:

    • ABSOLUTE. pt, in og cm. Kan ikke skaleres av bruker!
    • RELATIVE. em, ex og %. Disse er skalerbare!
    • GRAFISK oppløsning. px. Skalerbar i forhold til skjermoppløsningen.

  5. Det greieste er å unngå manipulering av tekst-størrelsen, annet enn standard x-small, small, large, x-large, osv. Identisk layout hos samtlige brukere er ikke mulig uansett!


? Er frames kun en smakssak?
  1. Frames har sine fordeler ved at man kan bruke en egen fast side i topp, bunn og/eller side. Men funksjonen har dessverre flere ulemper enn fordeler, og mange anbefaler derfor ikke bruk av frames.

  2. De eldste nettleserne støtter ikke frames. På den annen side finnes det svært få nettbrukere med så gamle programmer.

  3. Enkelte søkemotorer har problemer med å indeksere nettsteder med frames.

  4. Dersom brukeren finner nettsiden via en søkemotor, kan det hende at tilhørende frames (sider og menyer) ikke er tilgjengelige eller fanget inn i andres frames. Dette kan dog fikses med JavaScripts.

  5. Skjermstørrelse er et veldig viktig punkt. Det finnes brukere som har små skjermer, som må bruke scrolleren for å se innholdet på hver av frames-sidene. Nettsidene kan da oppfattes både amatørmessige og irriterende. Bruk maks 2 frames-sider dersom nødvendig.


? Hvordan bør bilder brukes?
  1. Ikke erstatt tekst med bilder, da mister søkemotorene mulighet til effektiv indeksering. Unngå også bruken av non-universelle bildeikoner, bruk heller forklarende tekst-linker.

  2. Banners bør være under 500 x 100 px.

  3. Ved behov for store bilder anbefales det å bruke maks. 600 x 400 px. Brukeren bør i tillegg advares før nedlasting. Det beste er å bruke thumbnails (små bilder) med link til de tunge kvalitetsbildene.

  4. Anbefalt mengde store bilder pr side er 3, med mindre du har et godt komprimerings-program.

  5. Små identiske bildeikoner kan gjerne brukes på flere sider. Nye sider vil da åpnes raskere siden ikonene allerede ligger nedlastet hos brukeren.

  6. NB! Husk å laste opp nye eller oppdaterte bildefiler på nettet!


? Lyd og musikk på sidene?
  1. Lyd og musikk er et supert hjelpemiddel, spesielt på nettsteder som omhandler musikk. Allikevel er det veldig mange nettsteder som ikke tar riktig hensyn til sine besøkende.

  2. PC'en kan eksempelvis være i gang med å avspille musikk (en CD), og lyder på ditt nettsted vil da avspilles sammen med brukerens musikk. Veldig irriterende!

  3. Brukeren kan ha avspilt høy musikk tidligere på dagen. Lagt barnet sitt til å sove i rommet ved siden av. Og så kommer det plutselig høy musikk fra et besøk på din side. Gjett om ditt nettsted er lite populært ved et slikt tilfelle?

  4. Lyd og musikk bør i utgangspunktet være slått AV. Det beste er derfor å gi besøkende mulighet til å slå PÅ og AV dine lyder!


? Hva med innholdet?
  1. Prioriter innhold fremfor hvordan det tar seg ut. Har du ikke noe å tilby, så har du heller ikke noen grunn til å lage en hjemmeside.

  2. Unngå tellende, blinkende og ekstremt bevegelige elementer. Det er bare til irritasjon, og stjeler i tillegg oppmerksomheten fra din informasjon.

  3. Forsøk gjerne å være original. Internett ville blitt veldig kjedelig om alle sider så like ut!

  4. Vær konsekvent med utformingen av fonter, bilder, farger, logoer og tekstinnhold, ikke bare fra side til side men også i forhold til eventuelle brev-ark og brosjyrer.

  5. Bruk godt med rom til å hvile øynene på, slik at det ikke blir for tett og uoversiktlig.

  6. Sidene må ikke bli for lange. Skriv kort, og bruk heller flere sider.

  7. Har du komplekse og detaljrike sider er det en stor fordel å lage egne PRINT-sider, altså uten menyer, linker, reklame og unødvendige bilder.

  8. Datostempel er viktig, spesielt ved en utviklingsprosess eller satt i en historisk sammenheng. Dato er også nyttig for utskrift, dersom innholdet oppdateres og utvides over tid.

  9. Husk copyright, både din og andres rettighet til innholdet på Internett. Finner du noe interessant på en annens nettside, vil de fleste gledelig dele dette med seg. Hva med en felles gjentjeneste ved hjelp av en link, et banner eller en logo.


? Meny-valg
  1. En meny er det viktigste verktøyet for alle besøkende på dine sider.

  2. Vær konsekvent. En gjennomtenkt og ryddig meny gjør det lett å orientere seg på nettstedet.

  3. Bruker du Javascripts eller annet til meny, er det alltid lurt å legge ved vanlig HTML-meny et sted på siden. Det finnes så alt for mange forskjellige systemer hos brukerne, og dermed finnes det ikke noen garanti for at menyen vil kunne vises under alle forhold.

  4. Dersom du kunne tenke deg en meny som på denne siden, er det nå lagt ut en egen side om Milonic menyen. Der finner du en step-by-step beskrivelse, på norsk!


? Intranett
  1. Et Intranett er et internt informasjons-senter bygget opp med Internett-teknologi. Samme type sider som brukes til Internett kan altså legges internt i bedriftens lukkede nettverk. Informasjonen vil da kunne være oppdatert og tilgjengelig 24 timer i døgnet.

  2. Innholdet på et Intranett kan f.eks. bestå av:

    • Prosjektinformasjon.
    • Produktinformasjon.
    • Stillingsannonser.
    • Personalhåndbok.
    • Oppslagstavle.
    • Kunngjøringer.
    • Brukerstøtte.
    • Møteplaner.
    • Referater.
    • Utvikling.
    • Nyheter.
    • Agenda.
    • Ordbok.
    • Bilder.
    • Kurs.
    • osv.


PS Digit er på ingen måter ansvarlig, dersom noe skulle gå galt ved bruken av rådene på denne siden! Dette nevnes kun av juridisk, økonomisk og etisk årsak. PS Digit gjør naturligvis sitt for at innholdet skal være riktig og gi deg best mulig hjelp og støtte.


Copyright 2001-2024. WEB Master and Design by Petrus Bojanowski.
e-mail: Foretaks nr: 981 150 872
All Rights Reserved.
| PS Digit |   | Musikk |   | Data |   | Tall |